Dubbelexcursie Bargerveen: ‘wat vliegt erin – wat vliegt eruit’

Gepubliceerd op 10 november 2022 om 19:12

Het Natuurpark Moor-Veenland en Staatsbosbeheer organiseren op zondag 13 november en een week later, op zaterdag 19 november, twee bijzondere wandelexcursies door het natuurgebied Bargerveen met als thema ‘Wintergasten in het Bargerveen’. Let op! Van tevoren aanmelden!

Zondagmiddag 13 november ‘wat vliegt erin’
Een relatief korte wandeling door de prachtige, schijnbaar geheel verlaten winternatuur van het Bargerveen. Maar schijn bedriegt! In de schemering komen vanuit alle windrichtingen diverse groepen vogels, waaronder vele spreeuwen en enkele tienduizenden ganzen, het gebied invliegen om te overnachten in het stille en veilige hoogveen. In afwachting op wat komen gaat is dit een spannende excursie en afhankelijk van het weer en het zicht die avond met meer of minder vogels. Geschikt voor jong en oud.

Zaterdagmorgen 19 november ‘wat vliegt eruit’
Dit is een vrij pittige ‘vroege-vogel-ochtendwandeling’ en daarmee minder geschikt voor kleine kinderen en hen die wat slechter ter been zijn. In het toenemende ochtendlicht sta je versteld van de enorme aantallen vogels die het Bargerveen uitvliegen na hun overnachting aldaar, of vogels die vanuit het noorden overvliegen, nog trekkend op weg naar hun overwinteringsgebieden. Met wat geluk zien we ook reeds aanwezige overwinteraars zoals de klapekster.

Beide excursies staan onder begeleiding van ervaren vogelgidsen en starten vanaf de parkeerplaats bij het kantoor van Staatsbosbeheer aan de Kamerlingswijk 83 oostzijde, 7894 AJ in Zwartemeer (let op: dit is letterlijk aan het einde van de Kamerlingswijk).

 

Zondag 13 november is de start om 15.00 uur en duurt de wandeling ongeveer 2 uur

Zaterdag 19 november starten we om 07.30 uur en hopen we rond 10.30 uur terug te zijn uit het veen

Kosten beide excursies zijn € 7,00 per persoon.
Let op: voor beide excursies is aanmelden verplicht en dat kan via e.bloeming@staatsbosbeheer.nl of bel 0031 653199389
Tip: warme kleding, neem een verrekijker mee (vooral de zaterdagexcursie) en trek stevige schoenen aan.

 

excursiegroep afwachtend op wat er komen gaat (foto: meetingnature.nl)

arctische zwanen overnachtend in het natte veen (foto: meetingnature.nl)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.