Veenpark

Gepubliceerd op 21 maart 2022 om 16:00

Verhalen van het veen

 
Samen vroeger beleven

Ten noorden van Klazienaveen ligt het plaatsje Barger-Compascuum, waar het veenpark zich bevind. Het veenpark geeft u een reis terug in de tijd, waar het allemaal begonnen is. Met de dorpstrein reist u naar 't Aole Compas. Een dorp van plaggenhutten op verend veen, waar de aanwezigheid van de boekweitpioniers en turfgravers nog voelbaar is. Ook ziet u de oude kruidenier, klompmaker, molenaar en bakker. Met de veentrein boemelt u naar het hoogveengebied, waar de turfstekers van Nederland nog dagelijks met blote handen turf graven. Ook kunt u een tocht maken met het turfschip "Elizabeth". Bezoek op een van de thema dagen maakt alles extra bijzonder, u gaat terug in de tijd van toen.

Druk of minder druk, mooi weer of minder weer, onze treinen rijden en de boot vaart, In het museumdorp Bargermond zijn de kruidenier, de bakker en de klompenmaker aan het werk. Voor turf steken moet je in het hoogveengebied zijn.

Veentrein
Klaar voor een treinritje naar de laatste turfafgraving? De veentrein brengt je, dwars door het hoogveengebied Berkenrode.

Turfschip
Varen met ons turfschip Elizabeth. Misschien mag je wel even aan het roer staan van de schipper. Als de weersomstandigheden het vereisen varen we met een overdekte boot.

Turfsteken
Turfsteken met de hand is loodzwaar werk. de machinist van de veentrein neemt u mee naar de laatste turfafgraving in ons land.

Dorpstrein
Wel eens in een echt boemeltje gezeten? Die in het Veenpark rijdt van dorp naar dorp. Lekker als je even niet meer wilt wandelen.

Kruidenier
Oud Hollands snoep is de specialiteit van onze dorpskruidenier. Wel eens zoet hout gegeten? Het winkeltje is dagelijks open.

Bakkerij
Enig idee hoe smakbrood smaakt? Of een veenbeskoek? De bakker bakt ze elke dag. Het verse brood ruik je al van ver!

Klompenmaker
Houten klompen, daar staat heel Nederland bekend om. In het veen maakten ze ze eerst met hand en later met een slimme machine, Kom maar langs voor een demonstratie.

Openingstijden Veenpark

Het Veenpark is geopend t/m zondag 31 oktober. Iedere dag van 10:00 tot 17:00 uur.
Van 12 juli t/m 15 augustus zijn we geopend tot 18:00 uur.

 

Veenpark
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum bij Emmen
0591-324444

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.